EFT AB
Golvvärme
Golvvärme

Hur fungerar golvvärme?
Att värme stiger är ett känt faktum. Dom gamla romarna skapade golvvärme
genom att sprida glödande kol i ett utrymme under golvet.

Golvvärme är också den mest effektiva och ekonomiska uppvärmningsmetoden i dagens bostäder, men några viktiga fakta bör du dock känna till.

Traditionell uppvärmning


Radiatorer har alltid placerats under fönster för att motverka kallras och vända luftströmmen. Detta skapar en cirkulation i rummet som skickar den varma luften upp under taket där den avkyls på sin väg ner och skapar ett kylande golvdrag. Det krävs mycket energi för att radiatorn ska ge den värme du vill ha vid golvet. Dessutom får golvdraget dammet att cirkulera i rummet.

 

 

Golvvärme


När värmen kommer från golvet får du en skön temperatur runt fötterna och en behaglig lägre temperatur kring kropp och huvud. Då mår din kropp bäst.

 

 

 

Är golvvärme ekonomiskt?

Ja, om du har rätt förutsättningar för golvvärme. I ett välisolerat hus sparar du pengar på golvvärme. Värmen fördelas i rummet på det mest effektiva sättet.
Du kan sänka temperaturen flera grader och ändå känna en behaglig komfort.

Installationskostnaden är den stora besparingen. KIMA golvvärme kostar 60 - 70% mindre att installera än andra värmesystem.

Den tredje besparingen är underhållet. Du har tio års garanti på KIMA golvvärme, men de fungerar normalt så länge ditt golv ligger. När du har installerat golvvärmen kan du glömma den. Den fungerar år efter år utan underhåll.


 

Isolering

Isoleringen i ditt hus är viktig oberoende av vad du har för värmesystem.
Dålig isolering är ofta boven när du har för höga energikostnader.

Lägger du golvvärme direkt på en gjuten platta så bör plattan ha en isolering
på minst 20cm.

Det är också bra om dina ytterväggar är rätt isolerade. Dåligt isolerade ytterväggar kan ge en kall zon på golvet vid ytterväggen.

Ett välisolerat tak är en annan viktig faktor. Värme stiger och ett väl isolerat tak gör att värmen blir kvar i rummet. Med radiatorvärme och dåligt isolerade tak, stiger värmen och försvinner ut genom taket

 

Kallras

De flesta fönster orsakar kallras. Det kan du minska radikalt genom att byta till treglasfönster eller någon annan form av isoler- eller energiglas.

 

Har du små barn?


Små barn tillbringar stor del av sin tid på golvet. Vi vuxna tänker inte alltid på vilken temperatur rummet har i golvnivån även om vi kan känna oss kalla om fötterna ibland. Golvvärme gör att ditt barn mår bättre.
Barn som befinner sig i för låga temperaturer under längre tid kan i vissa fall visa överaktivitet eller passivitet. Dessutom blir dom lätt förkylda i det kalla golvdraget

 

 

Golvvärmematta eller kabel?
Golvvärmemattan är enkel och snabb att lägga. Den är självhäftande och du behöver bara rulla ut den, klippa nätet och vända mattan vid väggen som på bilden nedan.
En utmärkt lösning på öppna ytor som kök, hall, vardagsrum etc.

Golvvärmekabel är mer flexibel och lämpar sig väl för t.ex. badrum där det finns mycket inredning. Golvvärmekabeln ger dig dessutom möjligheten att variera antalet watt per kvadratmeter enligt de tabeller du finner på produktsidorna. Det är viktigt att du inte lägger kabeln tätare än rekommenderat.

 

Golvvärmematta

Golvvärmekabel

StartsidaOm ossFotonNyheterElinstallationerTele- Data- SäkerhetSmart-HouseGolvvärmeTvättutrustningFastighetsteknisk serviceTermofotograferingFastighetereButikKöpvilkorLänkarKontakta oss